Historia de la Festa de la Verema de Sitges

HISTÒRIA BREU DE LA FESTA DE LA VEREMA DE SITGES

L’any 1961, sota la presidència a Foment del Turisme de Sitges del Sr. Teodoro Sardà, es va iniciar una nova festa, La Festa de la Verema, encara que la majoria de vinyes que abans existien en el nostre terme havien desaparegut, encara podíem presumir de vila vitivinícola gràcies a la producció de la famosa Malvasia i el Moscatell de l’Hospital.

Així doncs la festa constava de la proclamació i coronació d’una reina, un pregoner per cantar les excel·lències de la vinya i del vi, el premsat del primer most i l’oferiment del mateix a la Verge del Vinyet, una font de vi amb degustació gratuïta per a tothom, i com a fi de les festes sitgetanes de la verema uns focs d’artifici.

El primer pregoner va ser el Sr. Joaquin Calvo Sotelo i la primera reina Mari Lys de Rueda i de Sanz de la Garza, acompanyada de les Dames d’Honor.

L’any 1963 no es va celebrar la festa ja que a Vilafranca se celebrava la III Exposición Feria Oficial de la Vinya y del Vino, i per aquest motiu Foment del Turisme no va organitzar la festa de la verema a fi de poder unir-nos a la fira vilafranquina.

Va ser l’any 1979 quan la Festa de la Verema va deixar de tenir una reina per tenir una Pubilla. S’havia estrenat una democràcia, i no semblava democràtic la designació d’una noia per presidir els actes de la verema com a reina, i menys si se li donava el títol de Pubilla, com es proposava, per això es va pensar que aquesta noia fos elegida pels representants de les entitats de la vila i associacions de veïns entre les noies que es presentessin per aconseguir aquest títol, íntimament vinculat a la tradició catalana.

Així doncs la primera pubilla va ser la Srta. Marina Roura i Carbonell de l’Associació de veïns del c/Santiago Rusiñol. Va ser a partir d’aquest any que també l’ofrena del primer most es va fer a l’Església Parroquial de Sant Bartomeu i Santa Tecla i així es continua fent fins els nostres dies.

L’any 1979 també va ser el primer any que es va celebrar el Concurs de Trepitjadors de Raïm amb equips que representaven a les pubilles i també és una competició que encara se celebra ara.

També restaurants vinculats al Gremi d’Hostaleria de Sitges havien fet una Mostra gastronòmica en els seus establiments durant el cap de setmana de la verema amb menús especials relacionats amb el raïm i el vi.

Des de 1977 la Familia Torres patrocina aquest festa.

Actualment la Festa es desenvolupa de la següent manera:

Durant el matí del dissabte activitats infantils a la plaça de la Fragata, per la tarda la lectura del pregó.

Diumenge pel matí, el premsat del primer most i l’oferiment a l’església de Sant Bartomeu i Santa tecla, seguidament el concurs de trepitjadors de Raïm, el pesat de la Pubilla  i l’Hereu de Sitges amb el seu pes equivalent en vi i la inauguració de la font del vi.

Diumenge per la tarda una cantada d’havaneres amb el ja tradicional cremat de Brandi.

També des de l’any 2007 la Regidoria de Turisme  i Familia Torres, organitza la Mostra del Vi al passeig.

Actualment aquest festa se celebra la primera quinzena del mes d’octubre.

Font d’informació: Arxiu documental de Foment de Sitges